Odiseea unei nunţi ca la carte…

 

Un romantic “Vrei să te căsătoreşti cu mine?…” sau un simplu “Cred că e timpul să ne căsătorim” reprezintă începutul aventurii în doi dar şi a ceea ce urmează a fi una din cele mai frumoase dar şi obositoare perioade din viaţă: pregătirea pentru nuntă. De cele mai multe ori, viitoarea mireasă are pregătit desfăşurătorul nunţii în detaliu încă de când era doar o fetiţă şi acum are nevoie doar să pună totul în practică. După primele emoţii care urmează logodnei cei doi viitori miri încep să se gândească la cei care vor să le fie alături. E simplu: ai mei, ai tăi, sora mea, fraţii tăi, verişorii, cumnaţii, unchii, mătuşile, verii mamei, ai unchiului, prietenii din liceu şi din facultate, colegii de serviciu etc, etc şi fără să vă daţi seama aveţi o listă lungă de câteva zeci de persoane din care cunoaşteţi personal doar aproximativ 30-40. Nu-i nimic e ziua cea mai importantă de până acum şi toată lumea trebuie să fie prezentă. Buuuun, definitivaţi lista cu ajutorul părinţilor şi începeţi să căutaţi un restaurant.

Cel mai bine e să începeţi căutările din timp şi să discutaţi în detaliu variante de meniu, ce aveţi inclus în preţ, ce aveţi voie să contractaţi separat şi ce nu, care sunt condiţiile lor contractuale, dacă pretul e în Euro care va fi cursul în care veţi plăti şi aşa mai departe. Cele mai multe restaurante includ în preţ decorurile şi muzica sau vă pot oferi contra cost astfel de servicii şi au o politică de exclusivitate în acest sens, ceea ce înseamna că nu puteţi aduce decoratori sau muzicanţi din afara restaurantului şi e bine să ştiţi înca din start aceste detalii. După ce aţi găsit restaurantul care îndeplineţte toate condiţiile şi vă oferă un meniu al cărui preţ se încadrează în bugetul vostru e timpul să vă alegeţi naşii. E bine să îi cautaţi cât mai devreme şi să aveţi două sau trei opţiuni în cazul în care sunteti refuzaţi prima dată. Anunţaţi apoi prietenii, de preferat pe cei care doriţi să vă fie aproape în calitate de cavaleri şi domnişoare de onoare şi stabiliţi împreună cu ei atribuţiile lor.

În cazul în care îi puteţi contracta separat, alegeţi şi vizionaţi câţiva DJ . Discutaţi cu o agenţie care vă poate oferi servicii foto şi video, eventual vizionaţi şi câteva mostre de foto şi film pentru a fi siguri că raportul calitate/preţ e cel pe care îl doriţi. Deşi probabil o să preferaţi servicii cât mai bune ca preţ, ca să nu depăşiţi bugetul, e mai bine să alegeţi calitatea, pentru că fotograful şi cameramanul vă vor oferi amintiri ale nunţii voastre pe care le veţi preţui peste ani şi ani.

După ce aţi pus bazele nunţii şi aveţi lista de invitaţi, naşi, restaurant, DJ sau formaţie, fotograf şi cameraman e timpul să vă căutaţi costumaţii pentru ceremonie. Deşi pare devreme, e bine să începeţi căutările cu cel puţin 6 luni înainte de nuntă pentru a avea timp să găsiţi ceea ce vă doriţi şi să şi faceţi câteva eventuale modificari în cazul în care nu cad ca turnate din prima. După ce tu, miresica, ţi-ai ales rochiţa la care ai visat o viaţă întreagă, e timpul să o accesorizezi cu voalul care se potriveşte, cu pantofii şi bijuteriile cele mai fine. Apoi ia-ţi domnişoara de onoare de mânuţă şi dă o raită prin magazine pentru a-ţi cumpăra lenjeria intimă care îl va face pe soţul tău să suspine în noaptea nunţii, sau în prima noapte din luna de miere, dacă oboseala nu vă mai lasă să vă bucuraţi de noaptea nunţii. Stabileşte-ţi apoi o întâlnire cu o coafeză şi un make-up artist pentru o probă înainte de coafura şi machiajul din ziua nunţii.

Alegeţi apoi o culoare predominantă pentru decorul nunţii şi stabiliţi dacă trebuie huse pentru scaune, fuste pentru mese, baloane sau alte accesorii. Gâdiţi-vă ce veţi pune pe mese în limita spaţiului care vă va rămâne după ce veţi aşeza farfurii, tacâmuri, şerveţele, fructiere, boluri cu sărăţele şi alune, sticle de suc şi de vin. Dacă spaţiul vă permite, puteţi opta pentru aranjamente florale la nivelul mesei, care să umple spaţiul gol, dar, dacă nu vă mai rămâne loc nici pentru un ac, puteţi alege aranjamente florale pe stativ de sticlă sau sfesnice cu lumânări. Dacă bugetul nu vă permite ceva extravagant, puteţi închiria vaze sau boluri de sticlă în care să folosiţi bratul de flori pe care îl primiţi la cununia civilă, dacă aceasta are loc în aceeaşi zi cu nunta. Indiferent ce alegeţi acestea vor da o notă de eleganţă mesei şi îi vor face pe invitaţi să se simtă mai bine.

După ce aţi stabilit toate aceste detalii refaceţi bugetul nunţii şi lista de invitaţi. Comandaţi apoi impreună invitaţiile de nuntă care să vă reprezinte şi care să transmită celor dragi exact mesajul pe care îl doriţi. Fie că e simplă, elegantă sau haioasă, invitaţia trebuie să fie glasul vostru atunci când ajunge în mâinile celor pe care îi aşteptaţi să vă fie alături.

Profitaţi de puţin timp liber şi mergeţi împreună să căutaţi verighetele pe care vi le doriţi pe deget pentru tot restul vieţii. Vă doriţi ca ele să vă reprezinte, să fie lucrate frumos şi să arate cât mai bine pe deget pentru că nu vreţi să vi le daţi jos niciodată după ziua nunţii. Comandaţi apoi mărturiile sau alte daruri pe care doriţi să le oferiţi ca amintire invitaţilor. Acestea trebuie să fie mici, să încapă în poşetă, să se încadreze în tema sau decorul nunţii şi să nu fie extrem de scumpe pentru că va trebui să le oferiţi fiecarul invitat sau fiecarei perechi de invitaţi.

De acum e timpul să vă anunţaţi şefii şi să vă planificaţi concediul pentru luna de miere. Cel mai indicat e să discutaţi cu o agenţie de turism, care să vă ofere pachetul ideal de servicii pentru voiajul de nuntă.

Începeţi să distribuiţi invitaţiile, pe cât posibil încercaţi să le distribuiţi personal, în loc să le trimiteţi prin mesager sau prin poştă, astfel invitaţia va avea impact mai mare asupra invitaţilor.

Cu aproximativ patru luni înainte, alegeţi biserica şi dicutaţi detaliile cu preotul. Tot acum, vă puteţi inscrie la cursuri de dans, pentru ca valsul miresei să fie cu adevărat un moment artistic în programul nunţii voastre.

Mai sunt două luni până la marele eveniment? E timpul să finalizaţi distribuirea invitaţiilor, să faceţi o vizită la restaurant împreună cu cei care vă vor decora sala şi să căutaţi o cofetărie de unde să vă comandaţi tortul.

Încercați să obțineți confirmările invitaților care nu v-au anunțat dacă vor putea fi prezenți sau nu la eveniment cu aproximativ o lună înainte, pentru că va trebui să transmiteți la restaurant numărul final de invitați cu două săptămâni înainte de nuntă. Alegeți împreună cu nașii lumânările și buchetele pentru nuntă și alegeți restul accesoriilor pentru invitați și suita mirilor.

Au mai rămas doar două săptămâni…e timpul să mergeți la starea civilă să vă faceți programarea. Țineți minte că analizele pentru cununie sunt valabile doar 24 de ore, așadar va trebui să le luați de la cabinet cu o zi înainte sau chiar în dimineața ]n care mergeți să faceți programarea. Mai treceți în revistă detaliile: flori, tort, place-carduri pentru invitați, mărturii, fotograf, cameraman, formație muzicală sau DJ, coafor, make-up, decoruri. Mergeți la o probă finală pentru costum și rochia de mireasă, cumpărați cocardele și coșulețul pentru cocarde, precum și pernuța pentru verighete și paharele speciale pentru miri. Confirmați la restaurant numărul de invitați și desfășurătorul nunții. În week-end-ul care precede nunta, mergeți la spa sau la munte/mare împreună sau separat pentru petrecerea burlacilor. Veți avea șansa să vă relaxați și să vă odihniți înaintea nunții. Cu o zi înainte, dormiți cât mai mult, nu mai aveți nimic de făcut. Începeti ziua nunții cu o baie caldă, relaxantă, mâncați un mic dejun delicios, s-ar putea să fie singura masă din ziua cea mare, deși ați ales cel mai delicios meniu pentru recepție. Când ziua se va fi terminat, vă veți felicita, puteți primi diploma de manager de proiect…