Te căsătoreşti în mai

 

Renunţaţi la superstiţii!

 

În privinţa căsătoriilor, luna mai este ca oricare alta.

Faci nunta în mai? Atunci nu-i lua în seamă pe cei care spun: ”o MAI faci o dată”, sau ”căsătoria se duce ca florile de MAI”.

Potrivit specialiştilor în Religie, acestea sunt doar superstiţii din bătrπni, care s-au dovedit false, de cele mai multe ori. Tot ce contează este să vă înţelegeţi şi să vă iubiţi. Luna mai este considerată cea mai frumoasă din an. I se spune luna florilor, datorită spectacolului pe care îl face natura în această perioadă, şi, spun specialiştii, dacă vrei să te căsătoreşti e bine să profiţi de frumuseţea ei şi să faci nunta în mai. ”Mulţi oameni cred în această superstiţie, dar e bine să ştie că aceasta nu are nici un temei religios. Nicăieri nu scrie că nu e bine să te căsătoreşti în mai.

Există cupluri care s-au cununat religios în luna mai şi au serbat zeci de ani împreună, tot aşa cum există familii care s-au destrămat, în ciuda faptului că au făcut nunta în iunie, septembrie sau noiembrie, de exemplu. Contează doar cπt de bine se înţeleg cei doi şi nu data în care s-au căsătorit. Ideea că nunţile de mai sunt cu ghinion e doar o superstiţie”, ne-a explicat Livia Teodorescu, profesor de Religie.

  • 0

Fluturaşi

 

Fluturi vii pentru nunţi de fiţe

 

Ultimul trend în materie de evenimente festive este eliberarea unor stoluri de fluturi vii. Acest procedeu a intrat recent pe piaţa românească a organizării de festivităţi şi este foarte costisitor.

Dacă vrei ca invitaţii la nunta ta să ţină mine pentru totdeauna evenimentul, şochează-i cu ultimul răcnet în industria organizării de evnimente: zborul fluturilor vii. Coloratele insecte urmează obiceiului din ce în ce mai întâlnit în România, la nunţile de fiţe, acela al eliberării de porumbei.

Eliberarea fluturilor vii nu este atât de simplă precum s-ar putea crede. O “eliberare” de succes trebuie să respecte trei condiţii esenţiale. Temperatura nu trebuie să fie sub 20 de grade Celsius, este obligatoriu ca eliberarea stolului să se efectueze la lumina zilei, cu cel puţin două ore înainte de asfinţit, iar întreaga operaţiune va fi anulată dacă ziua aleasă pentru ceremonie este ploioasă. Nerespectarea uneia dintre aceste condiţii de “lansare” a fluturilor are mari şanse de a compromite întreg evenimentul.

Eliberarea în sine este o procedură extrem de simplă şi presupune două variante: individuală sau în masă. Eliberarea individuală înseamnă că fiecare invitat primeşte câte un pliculeţ sau o piramidă din hârtie care conţine un fluturaş viu. La momentul fixat, participanţii la eveniment eliberează, concomitent, insectele. A doua variantă, eliberarea în masă, reprezintă amenajarea unui decor din care îşi vor lua zborul, tot în acelaşi timp, cel puţin 50 de fluturi coloraţi.

 

Costă mult, dar merită

 

Preţurile unei eliberări de fluturi vii diferă şi sunt stablite în funcţie atât de numărul de fluturi, cât şi de specia acestora. Pentru cei cu dare de mână, cea mai scumpă specie este Coada rândunicii. Există însă şi o specie intermediară, din punct de vedere estetic şi financiar. Firmele care se ocupă cu astfel de activităţi percep plata integrală, cu cel puţin o lună în avans. Acest răstimp este absolut necesar celor care se ocupă de precedeu în sine, pentru că procurarea unei anumite specii de fluturi şi a unui anumit număr de insecte se face anevoios. Şi mai există un motiv. Dacă organizatorii evenimentului anulează în preajma evenimentului o comandă neplătită, firma rămâne cu o pagubă sigură. După cum se ştie, fluturii au viaţă scurtă.

  • 0

Cum să economiseşti bani

Dacă banii nu te dau afară din casă şi nici nu vrei să te îndatorezi pe viaţă pentru o nuntă ca-n poveste, urmează sfaturile noastre simple şi eficiente pentru a-ţi planifica nunta cu cap! Cu puţină hotărâre şi grijă, poţi economisi o sumă bună şi, în acelaşi timp, tu, viitorul soţ şi invitaţii voştri vă puteţi bucura de o petrecere minunată!

 

Planifica totul din timp

 

Da, ştiu, sună obositor când citeşti acest sfat, de a începe să-ţi planifici nunta cu cel puţin un an înainte, însa este cea mai bună soluţie pentru a economisi o sumă frumuşică de bani şi a avea absolut tot ce-ţi doreşti la nuntă. Cum se face? Simplu, profită de reduceri! Toate magazinele au două perioade de reduceri pe an, astfel încat poţi alege exact decoraţiunile, lumânările sau feţele de masă pe care ţi le doreşti, numai că la un preţ mult mai mic decât cel uzual – plătind uneori chiar şi cu 50% mai puţin. Sună bine, nu-i aşa?

În ceea ce priveşte luna de miere, este un lucru bine ştiut faptul că orice călătorie planificată din timp este mult mai ieftină decât una plănuită cu două luni înainte de plecare. Contactează o agenţie de turism sau rezervă bilete de avion şi o cameră în hotelul preferat cu cel puţin o jumătate de an înainte, pentru reduceri semnificative de preţ!

 

Nu stabili nunta într-o zi de sâmbătă

 

Toată lumea vrea să-şi facă nunta în noaptea de sâmbătă înspre duminică, ceea ce îi face pe managerii de restaurante, hoteluri şi săli de recepţie să ceară un preţ cu până la 30% mai mare decât în alte zile. Chiar dacă poţi Încerca să negociezi cu ei, soluţia cea mai economică este să stabilesti ziua nunţii vineri sau duminică – alte zile populare pentru nunţi, însa mai puţin costisitoare.

 

Închiriază rochia de mireasă

 

Sunt conţtientă în timp ce scriu că pentru unele femei acest sfat este imposibil de aplicat: cele mai multe dintre noi ne dorim o rochie de mireasă a noastră, care să ne trezeasca amintiri frumoase şi peste 70 de ani. Totuşi, având în vedere preţurile exorbitante pentru o rochie de mireasă de designer, a-ţi închiria o rochie fabuloasă, pe care o vei purta oricum o singură dată, nu este chiar un capăt de lume. De fapt, dacă alegi să-ţi închiriezi rochia, poţi purta creaţia unui designer celebru, lux pe care poate nu ţi l-ai fi permis altfel, la un preţ prietenos.

 

Limitează tipurile de băuturi alcoolice servite la petrecere

 

Poţi servi sute de litri de vin, şampanie, bere sau vişinată la nuntă, însă limitează, pe cât posibil, băuturile alcoolice foarte scumpe, precum whiskey sau coniac. Orice restaurant îţi va trece pe nota de plată o sticlă întreagă de whiskey, chiar dacă s-a băut un singur pahar. Stabileşte de la bun început “meniul” de băuturi alcoolice şi vei economisi o sumă de bani frumuşică!

 

Alege flori de sezon

 

Buchetul de mireasă poate să fie cât de spectaculos vrei tu, însă, pentru celelalte necesităţi (decoraţiuni, domnişoarele de onoare, etc) alege flori de sezon. Cumpărând flori care se găsesc din belşug în perioada nunţii, vei reduce semnificativ din costuri: acestea sunt mult mai ieftine decat florile exotice sau greu de găsit într-o anumită perioadă a anului.

  • 0

Cum se organizează o nuntă

 

Odiseea unei nunţi ca la carte…

 

Un romantic “Vrei să te căsătoreşti cu mine?…” sau un simplu “Cred că e timpul să ne căsătorim” reprezintă începutul aventurii în doi dar şi a ceea ce urmează a fi una din cele mai frumoase dar şi obositoare perioade din viaţă: pregătirea pentru nuntă. De cele mai multe ori, viitoarea mireasă are pregătit desfăşurătorul nunţii în detaliu încă de când era doar o fetiţă şi acum are nevoie doar să pună totul în practică. După primele emoţii care urmează logodnei cei doi viitori miri încep să se gândească la cei care vor să le fie alături. E simplu: ai mei, ai tăi, sora mea, fraţii tăi, verişorii, cumnaţii, unchii, mătuşile, verii mamei, ai unchiului, prietenii din liceu şi din facultate, colegii de serviciu etc, etc şi fără să vă daţi seama aveţi o listă lungă de câteva zeci de persoane din care cunoaşteţi personal doar aproximativ 30-40. Nu-i nimic e ziua cea mai importantă de până acum şi toată lumea trebuie să fie prezentă. Buuuun, definitivaţi lista cu ajutorul părinţilor şi începeţi să căutaţi un restaurant.

Cel mai bine e să începeţi căutările din timp şi să discutaţi în detaliu variante de meniu, ce aveţi inclus în preţ, ce aveţi voie să contractaţi separat şi ce nu, care sunt condiţiile lor contractuale, dacă pretul e în Euro care va fi cursul în care veţi plăti şi aşa mai departe. Cele mai multe restaurante includ în preţ decorurile şi muzica sau vă pot oferi contra cost astfel de servicii şi au o politică de exclusivitate în acest sens, ceea ce înseamna că nu puteţi aduce decoratori sau muzicanţi din afara restaurantului şi e bine să ştiţi înca din start aceste detalii. După ce aţi găsit restaurantul care îndeplineţte toate condiţiile şi vă oferă un meniu al cărui preţ se încadrează în bugetul vostru e timpul să vă alegeţi naşii. E bine să îi cautaţi cât mai devreme şi să aveţi două sau trei opţiuni în cazul în care sunteti refuzaţi prima dată. Anunţaţi apoi prietenii, de preferat pe cei care doriţi să vă fie aproape în calitate de cavaleri şi domnişoare de onoare şi stabiliţi împreună cu ei atribuţiile lor.

În cazul în care îi puteţi contracta separat, alegeţi şi vizionaţi câţiva DJ . Discutaţi cu o agenţie care vă poate oferi servicii foto şi video, eventual vizionaţi şi câteva mostre de foto şi film pentru a fi siguri că raportul calitate/preţ e cel pe care îl doriţi. Deşi probabil o să preferaţi servicii cât mai bune ca preţ, ca să nu depăşiţi bugetul, e mai bine să alegeţi calitatea, pentru că fotograful şi cameramanul vă vor oferi amintiri ale nunţii voastre pe care le veţi preţui peste ani şi ani.

După ce aţi pus bazele nunţii şi aveţi lista de invitaţi, naşi, restaurant, DJ sau formaţie, fotograf şi cameraman e timpul să vă căutaţi costumaţii pentru ceremonie. Deşi pare devreme, e bine să începeţi căutările cu cel puţin 6 luni înainte de nuntă pentru a avea timp să găsiţi ceea ce vă doriţi şi să şi faceţi câteva eventuale modificari în cazul în care nu cad ca turnate din prima. După ce tu, miresica, ţi-ai ales rochiţa la care ai visat o viaţă întreagă, e timpul să o accesorizezi cu voalul care se potriveşte, cu pantofii şi bijuteriile cele mai fine. Apoi ia-ţi domnişoara de onoare de mânuţă şi dă o raită prin magazine pentru a-ţi cumpăra lenjeria intimă care îl va face pe soţul tău să suspine în noaptea nunţii, sau în prima noapte din luna de miere, dacă oboseala nu vă mai lasă să vă bucuraţi de noaptea nunţii. Stabileşte-ţi apoi o întâlnire cu o coafeză şi un make-up artist pentru o probă înainte de coafura şi machiajul din ziua nunţii.

Alegeţi apoi o culoare predominantă pentru decorul nunţii şi stabiliţi dacă trebuie huse pentru scaune, fuste pentru mese, baloane sau alte accesorii. Gâdiţi-vă ce veţi pune pe mese în limita spaţiului care vă va rămâne după ce veţi aşeza farfurii, tacâmuri, şerveţele, fructiere, boluri cu sărăţele şi alune, sticle de suc şi de vin. Dacă spaţiul vă permite, puteţi opta pentru aranjamente florale la nivelul mesei, care să umple spaţiul gol, dar, dacă nu vă mai rămâne loc nici pentru un ac, puteţi alege aranjamente florale pe stativ de sticlă sau sfesnice cu lumânări. Dacă bugetul nu vă permite ceva extravagant, puteţi închiria vaze sau boluri de sticlă în care să folosiţi bratul de flori pe care îl primiţi la cununia civilă, dacă aceasta are loc în aceeaşi zi cu nunta. Indiferent ce alegeţi acestea vor da o notă de eleganţă mesei şi îi vor face pe invitaţi să se simtă mai bine.

După ce aţi stabilit toate aceste detalii refaceţi bugetul nunţii şi lista de invitaţi. Comandaţi apoi impreună invitaţiile de nuntă care să vă reprezinte şi care să transmită celor dragi exact mesajul pe care îl doriţi. Fie că e simplă, elegantă sau haioasă, invitaţia trebuie să fie glasul vostru atunci când ajunge în mâinile celor pe care îi aşteptaţi să vă fie alături.

Profitaţi de puţin timp liber şi mergeţi împreună să căutaţi verighetele pe care vi le doriţi pe deget pentru tot restul vieţii. Vă doriţi ca ele să vă reprezinte, să fie lucrate frumos şi să arate cât mai bine pe deget pentru că nu vreţi să vi le daţi jos niciodată după ziua nunţii. Comandaţi apoi mărturiile sau alte daruri pe care doriţi să le oferiţi ca amintire invitaţilor. Acestea trebuie să fie mici, să încapă în poşetă, să se încadreze în tema sau decorul nunţii şi să nu fie extrem de scumpe pentru că va trebui să le oferiţi fiecarul invitat sau fiecarei perechi de invitaţi.

De acum e timpul să vă anunţaţi şefii şi să vă planificaţi concediul pentru luna de miere. Cel mai indicat e să discutaţi cu o agenţie de turism, care să vă ofere pachetul ideal de servicii pentru voiajul de nuntă.

Începeţi să distribuiţi invitaţiile, pe cât posibil încercaţi să le distribuiţi personal, în loc să le trimiteţi prin mesager sau prin poştă, astfel invitaţia va avea impact mai mare asupra invitaţilor.

Cu aproximativ patru luni înainte, alegeţi biserica şi dicutaţi detaliile cu preotul. Tot acum, vă puteţi inscrie la cursuri de dans, pentru ca valsul miresei să fie cu adevărat un moment artistic în programul nunţii voastre.

Mai sunt două luni până la marele eveniment? E timpul să finalizaţi distribuirea invitaţiilor, să faceţi o vizită la restaurant împreună cu cei care vă vor decora sala şi să căutaţi o cofetărie de unde să vă comandaţi tortul.

Încercați să obțineți confirmările invitaților care nu v-au anunțat dacă vor putea fi prezenți sau nu la eveniment cu aproximativ o lună înainte, pentru că va trebui să transmiteți la restaurant numărul final de invitați cu două săptămâni înainte de nuntă. Alegeți împreună cu nașii lumânările și buchetele pentru nuntă și alegeți restul accesoriilor pentru invitați și suita mirilor.

Au mai rămas doar două săptămâni…e timpul să mergeți la starea civilă să vă faceți programarea. Țineți minte că analizele pentru cununie sunt valabile doar 24 de ore, așadar va trebui să le luați de la cabinet cu o zi înainte sau chiar în dimineața ]n care mergeți să faceți programarea. Mai treceți în revistă detaliile: flori, tort, place-carduri pentru invitați, mărturii, fotograf, cameraman, formație muzicală sau DJ, coafor, make-up, decoruri. Mergeți la o probă finală pentru costum și rochia de mireasă, cumpărați cocardele și coșulețul pentru cocarde, precum și pernuța pentru verighete și paharele speciale pentru miri. Confirmați la restaurant numărul de invitați și desfășurătorul nunții. În week-end-ul care precede nunta, mergeți la spa sau la munte/mare împreună sau separat pentru petrecerea burlacilor. Veți avea șansa să vă relaxați și să vă odihniți înaintea nunții. Cu o zi înainte, dormiți cât mai mult, nu mai aveți nimic de făcut. Începeti ziua nunții cu o baie caldă, relaxantă, mâncați un mic dejun delicios, s-ar putea să fie singura masă din ziua cea mare, deși ați ales cel mai delicios meniu pentru recepție. Când ziua se va fi terminat, vă veți felicita, puteți primi diploma de manager de proiect…

  • 0

Cum vă alegeţi rochia de mireasă

Rochia de mireasă trebuie aleasă în primul rând după preferinţe, dar este bine să ţineţi cont şi de ceea ce vă recomandă designerii. Fiind un eveniment atât de important, şi pentru multe dintre voi unic în viaţă, ar fi ideal să nu vă gândiţi prea mult la costul unei rochii de mireasă. Bineînţeles că nu trebuie să cheltuiţi o avere, dar nici să vă zgârciţi şi să nu arătaţi aşa cum vă doriţi.

Rochii de mireasă care ne avantajează

 

Dupa ce aţi stabilit bugetul pentru rochia de mireasă pasul următor ar fi să vă orientaţi către o rochie care să vă pună în valoare. Aşa că pentru cele care aveţi o siluetă de invidiat se recomandă să purtaţi rochii de mireasă din două piese: corset şi fusta. Fusta poate să fie atât dreaptă, dar şi uşor evazată sau foarte largă. Cred că sunteţi cele mai norocoase, deoarece orice tip de rochie de mireasă o să vă vină bine.

 

Rochii de mireasă pentru cele cu o constituţie robustă

 

Dacă aveţi o constituţie robustă cumpăraţi-vă o rochie de mireasă care să nu aibă corset. Se spune că un corset subţiază talia însă de cele mai multe ori scoate în evidenţă exact ceea ce trebuie ascuns. Deci o rochie dintr-o singură piesă, cu talia mai înaltă şi cu mâneci trei sferturi ar fi ideală. Puteţi de asemenea opta pentru o rochie cu un decolteu adânc şi care să fie mai amplă în parte inferioară.

 

Rochii de mireasa care se poartă în acest sezon

 

Rochiile de mireasă cu foarte multe pliuri şi cele pe arc nu mai sunt la fel de apreciate ca în anii trecuţi. Totuşi, dacă vă simţiţi foarte bine într-o astfel de rochie, purtaţi-o cu încredere. Contează foarte mult starea pe care o aveti atunci când sunteţi îmbrăcate în rochia de mireasă. Rochia clasică subţiază silueta datorită taieturilor verticale. Este ţinuta care nu se demodează niciodată.

 

Accesorii pentru rochia de mireasă

 

Accesoriile pe care doriţi să le purtaţi în ziua nunţii trebuie să se asorteze foarte bine cu rochia de mireasă. Dacă rochia are prinse tot felul de floricele sau paiete, perle, broderii este de preferat să nu vă încărcaţi cu prea multe bijuterii. Nişte cercei şi un lanţişor foarte simplu sunt suficienţi.

 

Voal sau coroniţă de mireasă?

 

Voalul a început să fie uşor exclus din ţinuta miresei în ultimii ani. Multe femei preferă coafuri accesorizate cu multe flori albe naturale sau artificiale. Din punct de vedere al culorilor tendinţele pot accepta orice, de la clasicul alb, culori calde şi deschise de roz bleu pal, galben până la nuanţe de roşu şi albastru.
Sursa : www.util21.ro

  • 0

Cu ce vă îmbrăcaţi în ziua cea mare

Aţi întâlnit sufletul pereche şi v-aţi hotărât să faceţi marele pas către căsătorie, dar nu reuşiţi să vă decideţi în privinţa vestimentaţiei? Noi vă dăm câteva idei.

 

Rochia de mireasă

 

După ce aţi stabilit bugetul pentru rochia de mireasă, pasul următor ar fi să vă orientaţi către o astfel de piesă care să vă pună în valoare. Aşa că pentru cele care aveţi o siluetă de invidiat se recomandă să purtaţi rochii de mireasă din două piese: corset şi fustă dreaptă sau uşor evazată. În cazul în care sunteţi mai plinuţă, cumpăraţi-vă o rochie care să nu aibă corset cu talia mai înaltă şi cu mâneci trei sferturi. Accesoriile trebuie să se asorteze foarte bine cu rochia de mireasă. Recomndat ar fi să purtaţi  nişte cercei şi un lanţişor foarte fin. Voalul a început să fie uşor exclus din ţinuta miresei în ultimii ani. Multe femei preferă coafuri accesorizate cu multe flori albe naturale sau artificiale.

 

Costumul de mire

 

În privinţa bărbaţilor culoarea neagră este vedeta sezonului, iar un costum tip James Bond nu dă nicodată greş, şi nu contează dacă înălţimea mirelui este 1,90 metri sau 1,65 m. Cel mai important e ca acesta să fie croit pe măsura lui de către un croitor bun şi confecţionat dintr-o stofă de calitate. Poate fi asortat cu papion, lavalieră, eşarfă şi brâu. Şosetele se asortează întotdeauna cu pantofii şi cu cureaua. Cei care vor să poarte un costum de culoare gri sau bej ar trebui să asorteze cravata, vesta şi batista cu acesta. Singurele accesorii care nu ar trebui să lipsească din ţinuta de nuntă sunt o pereche de butoni.

  • 0

Ce obligaţii au naşii faţă de miri

Nu există nicăieri o regulă scrisă privind obligaţiile financiare ale naşilor faţă de miri, la nuntă. Se spune că naşii sunt cei care plătesc taxa de la Biserică şi voalul miresei (asta dacă nu cumva mireasa øşi doreşte unul special, care i-ar ømpovăra peste măsură), baticul care øl ønlocuieşte dimineaţa şi că tot ei trebuie să suporte costul lumπnărilor şi al aranjamentelor florale care le ønsoţesc. Înainte de a face ønsă aceste cheltuieli naşii trebuie să discute cu mirii, pentru că aceştia din urmă ar putea avea pretenţia să-şi achite singuri toate dările implicate de organizarea nunţii, dacă situaţia lor financiară le permite acest lucru. Oricum, darul de nuntă al naşilor trebuie să fie puţin mai generos decπt al invitaţilor şi să conţină, pe lπngă bani, şi un cadou, spre exemplu, de casă nouă.

 

Ce obligaţii au mirii faţă de naşi

 

Conform tradiţiei, mirii trebuie să le cumpere naşilor ønainte de nuntă un cadou de care să se bucure ømpreună, dar ønainte de aceasta trebuie să øncerce să afle dacă le trebuie ceva anume pentru casă ori dacă au hobby-uri comune. Cadoul, se ønţelege, nu trebuie să fie unul ieftin, ci unul de bună calitate şi evident, ceva mai costisitor. Nu există ønsă o sumă fixă øn care trebuie să se øncadreze, mai ales că mirii, øn majoritatea cazurilor (mai ales cπnd cei doi locuiesc ømpreună si sunt pe propriile picioare din punct de vedere financiar), au de suportat majoritatea cheltuielilor pentru organizarea nunţii. Tot ei (de fapt mirele) trebuie să cumpere, pe lπngă buchetele miresei pentru cununie şi nuntă, şi buchetele naşei, avπnd grijă ca acestea să fie pe gustul ei şi să se asorteze cu ţinutele pe care le va purta aceasta.

 

Ştiaţi că…

Petrecerea burlacilor trebuie organizată de prietenii mirelui, pe banii lor şi că de cea a miresei trebuie să se ocupe prietenele ei?

  • 0

Când nu se fac nunţi

Conform canoanelor bisericeşti, pe parcursul anului există mai multe perioade în care nu se oficiază cununii religioase. Acestea sunt:

  • Săptămâna Luminată;
  • Duminica Rusaliilor;
  • Postul sf. Apostoli Petru şi Pavel;
  • Postul Adormirii Maicii Domnului;
  • Postul Crăciunului;
  • În celelalte zile de post din an.

Înainte de a decide perioada nunţii este indicat sa cereţi sfatul preoţilor de la biserica unde urmează să încheiaţi căsătoria religioasă, pentru că există cazuri în care se poate obţine o dispensă (permisiunea ţinerii ceremoniei).

 

  • 0

Ce trebuie să ştii despre tradiţii

4 elemente care nu trebuie să-i lipsească miresei

 

Tradiţia celor 4 elemente nu este românească, ci provine din Anglia, dar a fost adoptată de însurăţeii din toată lumea. Se spune că mireasa trebuie să poarte în ziua nunţii ceva vechi, eva nou, ceva împrumutat şi ceva albastru, ca să aibă o căsătorie reuşită.

  • Vechiul simbolizează legătura miresei cu familia de bază, cea în care a trăit înainte de căsătorie, aşa că poate purta o bijuterie de familie sau mănuşile de la nunta mamei.
  • Lucrul nou este menit să asigure reuşita căsătoriei şi succesul în această nouă etapă a vieţii. De obicei, elementul nou este reprezentat de rochia de mireasă, dar poate fi şi perechea de pantofi sau desuurile.
  • Obiectul de împrumut se spune că aduce noroc şi fericire viitorilor însurăţei şi de aceea, de cele mai multe ori constă dintr-un accesoriu purtat de o altă mireasă, a cărei căsnicie este reuşită.
  • Albastrul este un simbol al fidelităţii şi al purităţii în cuplu, aşa că trebuie să fie o prezenţă discretă în ţinuta miresei. Poate fi o batistă din mătase ţinută în geantă sau un accesoriu al pantofului.

Bărbieritul mirelui şi gătitul miresei

 

Acest ritual al pregătirii mirelui precede, conform tradiţiei populare, intrarea ”băiatului” în rândul bărbaţilor însuraţi Ritualul este păstrat încă de majoritatea mirilor, pentru că este amuzant atât pentru protagonişti cât şi pentru cei care asistă. Un prieten apropiat al mirelui se preface că îl bărbiereşte pe mire şi îi dă cu spumă, apoi cu aparatul de ras sau cu un brici, în faţa unei oglinzi, în schimbul unor bani pe care cei din jur încearcă să i fure, ca să-l împiedice să devină bărbat.

 

Primenirea are loc în paralel cu aşa-numitul ”gătit al miresei”, care implică îmbrăcarea rochiei şi aranjarea voalului, în prezenţa prietenelor miresei.

 

Scoaterea jartierei

 

În ciuda aspectului său sexy, jartiera simbolizează virginitatea, fidelitatea şi puritatea miresei, iar gestul prin care mirele i-o scoate de pe picior este menit s-o aducă pe aceasta, în rândul femeilor măritate. Pentru distracţia invitaţilor jartiera trebuie scoasă cu dinţii şi aruncată apoi spre spate către gaşca de burlaci. Se spune că cine o va prinde se va însura. Basmaua care înlocuieşte voalul completează simbolistica scoaterii jartierei.

 

Aruncarea buchetului

 

Gestul aruncării buchetului spre spate de către mireasă, de data aceasta spre grupul de fete nemăritate venite la petrecere, este similar azvârlirii jartierei, aşa că cine are norocul să-l prindă se poate aştepta mai repede la măritiş. Ca să nu supere pe nimeni, unele mirese îl desfac fir cu fir şi dau câte o floare din el fiecărei fete nemăritate.

 

Schimbul de verighete

 

În ziua nunţii şi purtarea verighetelor tot restul vieţii reprezintă obiceiuri care par a-şi avea originile în Egiptul antic. O veche tradiţie egipteană spune că prin degetul inelar stâng trece „Vena Amoris”, adică Vena Iubirii care duce direct la inimă.

 

O altă traditie spune că obiceiul este mult mai recent, el datând din secolul al XVII-lea când, cu ocazia unei nunţi creştine, preotul care oficial căsătoria, după ce a atins rând pe rând primele trei degete, cel mare, arătătorul şi mijlociul (în numele Tatălui, al Fiului şi al Sfântului Duh), a ajuns la al patrulea, la inelar, pe care l-a desemnat drept degetul care să poarte însemnul căsătoriei, verigheta. Verigheta este în mod tradiţional din aur, simbol al purităţii şi al prosperităţii în acelaşi timp. În cazul miresei, verigheta ar trebui să înlocuiască inelul de logodnă o dată cu săvârşirea căsătoriei sau, după alte obiceiuri, mireasa le poate purta dupa nuntă pe amandouă.

 

Aruncarea cu grâu şi orez

 

Reprezintă o tradiţie de nuntă care începe să fie din ce în ce mai mult înlocuită cu aruncarea de confetti multicolore la ieşirea din biserică şi de la ofiţerul Stării Civile. Se spune că obiceiul îşi are originea într-un străvechi ritual păgân care constă în aruncarea de seminţe/grăunţe peste tinerii căsătoriţi în ziua nunţii, seminţe a căror forţă şi mai ales fertilitate le-ar fi fost transmise prin acest gest simbolic. Nunta ar fi deci, prin trasfer, una binecuvântată şi fertilă.

 

De asemenea, gestul aruncării are reputaţia de a „alunga spiritele rele” din calea mirelui şi a miresei, netezindu-le astfel drumul pe care au ales să păşească împreună.

 

Orezul şi grâul au vădite proprietăţi germinative, de aceea reprezintă un început de bun augur pentru miri care încep astfel, simbolic, o viaţă roditoare şi îmbelşugată.

 

Varianta confetiilor pierde din conotaţiile ritului, efectul vizual însă nu poate fi neglijat. În zilele noastre există şi varianta aruncării de petale de flori, gest al cărui simbolism este supraîncărcat cu simbolismul florilor ale căror petale sunt alese.

  • 0